EN DE RU


Denní menu
Nápojový lístek
Jídelní lístek

Víte, jak chutnalo pivo v 16. století?

Asi tušíte, že úplně jinak než pivo, jaké znáte dnes. A máte pravdu.

Právě proto jsme chtěli vyzkoušet, jaké pivo naši předkové s takovou chutí konzumovali a jak by chutnalo asi nám. A vy tu možnost máte teď také...

Balbín
Pivo našich předků

Uvařili jsme pro vás pivo podle starých receptur z 16. století. Použili jsme ingredience a výrobní postupy, jako používali před stoletími naši předkové (nešlechtěný slad, sešrotovaný i s klíčky, divoký chmel, jalovec, trocha soli, divoké kvasnice). A pokud tedy chcete pivo v podobě, jaké pili naši předkové v 16. století, ochutnat, pak přijďte do restaurace U Balbínů, Jungmannova 22.

Každý den v naší pivnici stáčíme soudek tohoto středověkého moku.

Rezervace: 226 804 980


Mnoho pivovarů se rádo chlubí, že vaří pivo od 16., 17. či 18. století.

Ale jenom my jsme pro Vás uvařili totožné pivo, které pili naši předci téměř před 400 lety.


Jak je to možné?

Vařili jsme jej totiž s použitím surovin, které byly tehdy k dispozici a přesně podle starých receptur a výrobních postupů, jakých používali před stoletími staří Čechové a Moravané.

A tudíž: Jen naše pivo je v novodobé historii první a jediné pivo pro veřejnost na světě, které chutná opravdu tak, jak chutnalo pivo v 16. století.

Jak jsme toho dosáhli?

V prvé řadě jsme použili geneticky nešlechtěný slad, hvozděný nad ohněm a sešrotovaný i s takzvaným „květem“ – tj. obilnými klíčky, které posledních víc jak sto let sladovny odstraňují. Ve varně jsme kopírovali staré vaření na přímém ohni, což způsobuje lehké zezlátnutí piva. Původní tradiční pražské pivo, tzv. bílé bylo až do počátku konce 18 století bíle pšeničné, a i my jsme tudíž použili pšeničný slad. Tak jako sládci až do 18 století, i my jsme ke chmelení použili ze dvou třetin divoký chmel a věrni starým receptům i jalovec a trochu soli.

Pivo jsme zakvášeli nešlechtěnými „divokými“ kvasnicemi na svrchní kvašení. Ušlechtilé kvasinky Sacharomyces Carlsbergensis, které se dnes u nás i ve světě používají k výrobě většiny piv plzeňského typu byly izolovány v dánském pivovaru Carlsberg až roku 1883.

Vodu jsme nepoužívali z potoka, či ze studny, ale dnešní, z vodovodního řádu, ale s tím, že jsme ji nechali řádnou dobu odstát.

Pochopitelně takto ušlechtilé pivo zrálo v dubových sudech požehnutých smolou a v těchto sudech se i stáčí.

A teď už nezbývá než Vás pozvat.

Vraťte se do 16. století
a ochutnejte pivo, na kterém si pochutnávali naši předkové.

Každý den po 19.00 v pivnici restaurace „U Balbínů“, Jungmannova 22. stáčíme soudek tohoto vpravdě jedinečného renesančního piva.

Restaurace „U Balbínů“, Jungmannova 22, Praha 1 - Tel.: +420 226 804 980 - E-mail: provoz@ubalbinu.czDesign: SPRINTER STUDIO s.r.o.